Längtan efter en bättre värld

Det är oktober. Stockholm är dovt och stilla. Vart befinner vi oss? Det stora ämnet just nu är miljön. För något halvår sen var det bilbränder. Om vi nu utgår från vad media rapporterar om vad som händer i vår värld.

Ofta stämmer inte medias bild av världen med hur vi själva upplever den, eller hur? Om du tänker efter, kommer oron från oroande nyheter eller från det du upplever runt omkring dig?

Men det finns viktiga saker att fundera kring. Hur mår vi egentligen? Enskilda,  par, grupper och organisationer med intresse för och behov av läkning, förändring och utveckling i en harmonisk, hållbar och ekologisk miljö kommer att öka i takt med att samhället allt mer går i en riktning mot att utveckla mer av dessa värden. Hoppas jag. För visst går vissa riktningar åt ett helt annat håll. Jo, det vet vi ju. 

Livsverk strävar mot mot harmoni och meningsfulla och hållbara relationer. Att skapa mer av helhet är trenden som kommer att öka tror vi. Det holistiska är inte längre ”New age”, det är vetenskap. Från det att samhället tidigare strävade mot individualism och självständighet beger vi oss nu in i en tid då relationer får allt större betydelse. Delaktighet, jämställdhet, feminism och ökad förståelse mellan olika grupper är vad som är i fokus. 

Den trend som idag oroar och skapar polarisering mellan grupper är förstås främlingsfientligheten och den där känslan av misstro och att vi är utsatta för ett ständigt, övergripande hot. I stora delar av Europa blåser högervindar parallellt med helt andra vindar som står för samarbete, förståelse, integration och öppnandet av gränser. Desto starkare den ena kraften blir desto starkare växer sig motkraften. 

Låt jobbet få en lagom dos av tiden du har och ge resten till de som är nära som din familj, dina vänner, dina grannar. Och låt inte media, eller sociala medier bestämma hur du ska uppleva din värld. Upplev den. Var i den. Och märk att det finns så mycket där att vara tacksam över! På det viset kanske vi kan behålla kontakten med det som verkligen sker runt omkring oss.