Mer och mer och mer, EFT.

Det är nytt år för längesen. Det som brukar börja ett nytt år: lite lugnare tempo, eftertanke, tid –  det där har stannat kvar. Ända in i mars. Tempot är fortfarande lugnt och det finns en slags väntan på något nytt som ska börja växa. Frön ligger i jorden. De har börjat gro. Det kommer en vår, även om det just nu är mer vinter än vår här i Stockholm. 

Förra året var ett händelserikt år. Jag startade i Frankrike med att hitta ett nytt fokus där men det blev sedan ändå en flytt tillbaka på heltid till Sverige, Stockholm. Skönt att slippa pendla men lite sorgligt att lämna en vacker och inspirerande plats, där några drömmar blev verklighet – men inte alls så många som jag hade tänkt. Tillbaka på full tid i Stockholm innebar mer engagemang i Stockholms EFT Center som jag driver och äger tillsammans med Jens Mebius. Vi genomförde ett flertal fina utbildningar och små events under året. Fokus har till stor del legat på min utbildning till att bli Trainer i EFT. Det har inneburit utbildningar och fortsatt lärande i metoden. En av de mest lärorika delarna under året var en hel vecka i Norge, Drammen, tillsammans med Norges fantastiska EFT trainer, Dimitrij Kjelland Samilov i november. Veckan var fantastisk på många plan. Mina starka släktband med Norge väcktes till liv. Min morfar kom från Nordnorge, min mormor från Sverige. Kvar i Norge finns en stor släkt. Jag hittade porträttet av min morfar en kväll i en kyrka i Drammen. Det var hans sista arbetsplats. Jag hann aldrig träffa honom eftersom han dog några år innan jag föddes. Jag hoppas få komma tillbaka till Norge snart igen och skapa mer kontakt med mina norska rötter. Parallellt med EFT-utbildningarna, löpte olika handledningsuppdrag under året och mitt arbete på mottagningen på Kungsgatan löpte på. Vi bjöd in Gail Palmer och Jim Furrow att genomföra en utbildning i Emotionellt fokuserad familjeterapi, EFFT under Maj/Juni och September. Det var en allra första utbildningen i EFFT i Sverige och nu har vi börjat arbeta för att implementera den på svensk mark. Även utbildning i EFIT, Emotionellt Fokuserad Individuell Terapi, hanns med under året, med sista delen på början av året 2023. Dessa två modaliteter ger en möjlighet till större bredd och fördjupning i EFT. 

I oktober 2022 reste jag och Jens till Rom på ett EFT-retreat med våra Europeiska kollegor. Det blev några fantastiskt underbara dagar i Rom där nya vänskaps och kollegiala band knöts. 

 

Till mottagningen på Kungsgatan kommer nu par som vill ha EFT, men också familjer som vi nu kan erbjuda EFFT, Emotionellt fokuserad familjeterapi, samt enskilda som kan erbjudas EFIT, Emotionellt Fokuserad Individuell Terapi. Ja, det är ju samma metod i grunden. Vi arbetar anknytnings och emotionsorienterat vilket enkelt innebär att vi hjälper människor som kommer till terapi att se och förstå sina anknytningsmönster, hur emotionerna är en del av anknytningssystemet, och hur detta kan skapa samspelsmönster i nära relationer, ibland mönster som fastnar och som man kan behöva hjälp med att bryta. 

EFT är en metod som fortsätter att utvecklas och växa över jorden. Idag har vi 90 EFT center runt om i världen. Och vi fortsätter växa… Om du är den som vill ha en mer harmonisk kärleksrelation, eller skapa lugnare och tryggare familjerelationer, eller vill gå i en egen terapi med fokus på att må bättre, skapa ett inre lugn och trygghet. Eller om du är terapeut som vill lära dig den metod som kommer förändra dig själv och ditt arbete i grunden. Kom till Livsverk för Emotionellt Fokuserad Terapi. Våra olika utbildningar i EFT här: https://www.eft-stockholm.se! Hoppas vi ses!