Stress och återhämtning


Vi känner alla till ordet stress. Stress har blivit en folksjukdom i Sverige idag. De flesta av oss vet väldigt väl hur stress fungerar men vi vet mindre om hur vi kan undvika stress, eller hantera stress. Vi lever i ett samhälle där prestation värderas alltför högt och många av oss är vår prestation samma sak som vårt värde. Många av oss vet inte riktigt hur vi ska ta kontakt med oss själva och känna självmedkänsla om och när vi inte presterar, eller om vi misslyckas. Det är lätt att vårt fokus hamnar på hur andra upplever oss, och vad de förväntar sig. Stress är för de flesta av oss numer en del av vår vardag och vårt ”normala” tillstånd. Vi känner oss aldrig riktigt stilla. Vi har tusen saker som måste göras, och när vi gjort dem också tusen till som väntar. Kanske är det vårt samhälle som rusat iväg i detta tempo av krav och informationsflöde, ihop med en så hög takt i utveckling av teknik att vi inte har en chans att hänga med?  Så vad händer i vår vardag? Vi kastas mellan olika aktiviteter och prestationer, allt ifrån det vi presterar i våra yrkesliv till det vi förväntar oss av oss själva och av varandra, i vårt privatliv. Stressen känns i kroppen. Stressen är en del av vara liv och vi vet nog innerst inne hur den sakta bryter ner oss. 


På Livsverk vet vi mycket om stress. Och om vad utmattning och utbrändhet är. Vi vet att riktigt allvarliga symtom kan drabba var och en av oss om vi låter stress leda till ett slags permanent tillstånd som vi till sist inte ens är medvetna om. Vi vet att om vi inte längre sover på nätterna, inte längre kan koncentrera oss som förut, inte hör vad andra säger, inte orkar lyssna, känner värk i kroppen, yrsel, irritation…då har det gått långt. Känner du igen dig? Jag har varit där, och väldigt mänga är just där, just nu. Kanske är du en av dem. För mig var räddningen yoga och meditation. Jag gick in i en ordentlig utmattningsdepression år 2003. Det blev vändpunkten för mig, och starten på det som idag heter Livsverk. År 2003 fanns inte särskilt mycket kunskap om utmattning och stressproblematik, särskilt inte i Sverige. Man blev gärna uppfattad som psykiskt instabil, vilket förstås är en helt naturlig konsekvens efter alltför hård belastning av stress och oro. Trots att vi är ett av de länder vars invånare lider av högst nivå av stressproblematik och depression i världen (var tionde svensk äter antidepressiva läkemedel), har vi ännu inte lyckats bryta den negativa trenden. Stressproblematiken fortsätter att öka och det är hög tid att vi finner helt nya sätt att leva i vårt samhälle.

Ett av mina mål med Livsverk är att hjälpa människor som lider av någon som helst form av psykisk ohälsa  till ett bättre liv. Jag vet att det går. Och jag vet vad jag inte fick för hjälp och vilken hjälp jag gav mig själv år 2003 och framåt. Den hjälp som idag, många år senare, har visat sig genom en stor mängd forskning inom området, är självklar om man vill återhämta sig från stress och psykisk ohälsa. Stressproblematik är ett komplext område och det finns inte ett enda enkelt svar på vad man ska göra för att minska sin stress och oro. Men det finns en hel massa kunskap och en massa bra metoder att lära sig. Livsverk ger sitt bidrag till hur vi kan minska det stigande problemet med stress och psykisk ohälsa i vårt samhälle. 

Läs mer om vad vi erbjuder för kurser och psykoterapi.